Indkøbskurv
BILLEDER FRA ET ISOLERET NORDKOREA. MØD FOTOGRAF RICCARDO LANA.

5. juni 2021

BILLEDER FRA ET ISOLERET NORDKOREA. MØD FOTOGRAF RICCARDO LANA.

FRA ITALIEN TIL DANMARK

Riccardo er født og opvokset i Torino i Italien, og hans interesse for fotografering startede tidligt. Allerede som barn begyndte han at tage billeder af natur og landskaber, og som teenager købte han sit første kamera sammen med en stak fotobøger, som han læste fra ende til anden for at tilegne sig viden om fototeknik.
Siden da har det været Riccardos fremgangsmåde, hver gang han ønskede at tilegne sig ny viden og nye tekniske færdigheder. Han købte bøger om emnet, så videoer på nettet og øvede sig indtil, han mestrede det til perfektion.

Landskabsbilleder udviklede sig til portrætfotografering, og i gymnasiet startede Riccardo sin første lille virksomhed, hvor han, sammen med en ven, tog billeder til private arrangementer i lokalsamfundet.

Efter gymnasiet begyndte Riccardo på universitetet, hvor han læste en bachelor i filosofi. Han var glad for filosofistudiet, men vidste også tidligt, at han ville supplere sin uddannelse med en kandidat i et businessfag, som han mente på sigt kunne åbne flere døre for ham jobmarkedet.

Da Riccardo ville lave et så radikalt skift fra filosofi til business-studier, var det nødvendigt for ham at supplere med en del nye fag. Heldigvis fandt Riccardo et sommerskoleprogram på CBS, der udbød netop dette, og i sommeren 2018 flyttede han til København for at starte på sine suppleringsfag.

“The City was cool and it was a great experience, so I started looking at all the masters available matching with philosophy.”

Livet på sommerkurset med andre udenlandske kursister, og generelt København præsenteret allerbedst om sommeren, virkede på alle måder tiltalende for Riccardo, og han valgte at blive i Danmark for at læse en kandidat i E-Business på CBS.

Men tilværelsen som ’ægte’ studerende så pludselig lidt anderledes ud, og Riccardo stod nu på helt egne ben i et nyt land, hvor hverdagen skulle gå op med et udfordrende studie, nyt sprog, nye venner, ny bolig og nyt arbejde for at få økonomien til at hænge sammen.

De første 8-9 måneder boede Riccardo langt fra både studiet og alle sine medstuderende, og han arbejdede i den periode som bud for Wolt. Det syntes umuligt at finde et studiejob med erhvervsmæssig relevans, og han oplevede ensomheden og de kolde, mørke danske vintermåneder.

”I studied a new master, I didn’t know anyone, I was doing deliveries for Wolt. All these things combined didn’t really work out.”

Men som i alle gode eventyr, vender lykken, når det hele ser allerværst ud, og for Riccardo blev det også tilfældet.

Han fik et spændende studiejob hos Wunderman Copenhagen, hvor han sidenhen også har fået fastansættelse, fandt en dejlig lille lejlighed på Nørrebro og begyndte samtidig at lære en masse nye mennesker at kende. Og en af dem, han lærte at kende, skulle vise sig at få stor indflydelse på hans fremtidige arbejde som fotograf.

EN ØL, ET BILLEDE OG ET NYT SAMARBEJDE

En tilfældig eftermiddag, over en øl, blev Riccardo gennem en fælles ven introduceret for Jonas Bang Andersen, stifter af rejsebureauet Above Borders, og de to faldt hurtigt i snak.
Deres samtale sporede sig ind på en fælles passion for at udforske de mest isolerede dele af verdenen og at være med til at skildre virkeligheden, præcis som den er.
Da Riccardo viste sine fotografier fra tidligere rejser, var Jonas ikke et øjeblik i tvivl om, at Riccardo var den helt rigtige fotograf til at fange og forevige de virkelige historier, der kan opleves på en rejse med Above Borders.

“I met Jonas from Above Borders, and that is actually the best match ever in terms of a long-term relationship."

Jonas var netop i gang med at planlægge sin syvende tur til Nordkorea med Above Borders, og det tog ham kun få minutter at overbevise Riccardo om, at han skulle være en del af den næste rejse. Riccardo og Jonas indgik et samarbejde, og allerede i oktober 2019 rejste Riccardo med Above Borders til Nordkorea i 10 dage med sit kamera som sin vigtigste bagage.
Målet var klart: Riccardo ville indfange det virkelige liv i et isoleret Nordkorea på sine billeder.
Han vidste på forhånd, at det ofte ville blive en udfordrende opgave at løse, for som rejsende til Nordkorea er der mange regler og retningslinjer, man skal overholde og respektere. Men i stedet for at se det som en begrænsning, tog Riccardo udfordringen op, og afsøgte konstant hvor, hvornår og af hvad han kunne få lov at tage autentiske billeder.

UNDER KONSTANT OVERVÅGNING

“You have the feeling, that everything is under control, and that everyone - and everything you do - is being seen by someone else. Which is actually the case, because you are supposed to be followed around all the time by a local guide.”

Da Riccardo ankom til Nordkorea med Above Borders, var indtrykkene mange og store. På nogle punkter levede landet og kulturen op til de medieskabte billeder af en befolkning under konstant overvågning og kontrol, som vi ofte præsenteres for i den vestlige verden, og hvor en teatralsk propaganda er en del af det glansbillede, turister møder ved iscenesatte begivenheder og attraktioner. På andre områder oplevede Riccardo dog også, at landet og befolkningen var meget mere nuanceret end som så, og at kulturen og tilværelsen i Nordkorea langt fra er så sort/hvid, som den ofte fremstilles.

“It is difficult to place the truth between the Western and the North Korean stereotype of the country. In some ways, it matched completely the stereotype one could have, and at the same time, you also have the feeling that there is so much more that you are not seeing, that goes beyond your understanding.”

Når man rejser rundt i Nordkorea, skal man altid ledsages af en lokal guide, og det er kun tilladt at tage billeder, der får landet til at fremstå ‘stærkt’ og velfungerende. Derfor må man f.eks. ikke tage billeder af bygninger under renovering, børn, fattige og soldater, og der er flere steder, hvor man skal spørge den lokale guide om tilladelse, før man tager et billede.
For Riccardo blev mantraet dog: “Hellere bede om tilgivelse end tilladelse”, og med blikket evigt modsatrettet af de andre turister, lykkedes det ham alligevel at indfange motiver af ægte Nordkoreanere og deres virkelig liv. Mange af billederne har Riccardo tilmed taget uden mulighed for at se gennem kameralinsen, og de er simpelthen taget på ren intuition, når han kom gående forbi med sit kamera skjult under overtøjet med fingeren klar på udløserknappen.

“It was a bit risky but also extremely fun. Sometimes I felt the adrenalin going when I managed to capture just the right moment”.


AT SE EFTER DET, DER IKKE ER I FOKUS

En eftermiddag besøgte Riccardo og resten af Above Borders rejsegruppe en stor plads i hovedstaden Pyongyang, hvor der foregik en større offentlig fejring med dans og underholdning. Dette ‘show’, som Riccardo beskriver det, var helt tydeligt et arrangement, man ønskede fremvise for landets turister, og Riccardo oplevede det nærmest som en teaterkulisse, som han, i modsætning til de øvrige turister, ikke fandt interessant at tage billeder af.
Til gengæld opdagede han ved denne lejlighed, at de interessante billeder fandtes, når han vendte blikket 180 grader og i stedet observerede de lokale indbyggere i Pyongyang. De fulgte også med i festlighederne på afstand og holdt ligeledes øje med alle turisternes ageren og gøren.

“I tried to detach myself from what we were visiting, and just focus myself on something that was completely out of focus. My strategy for taking photos in North Korea: Focusing on what was not in focus”

Og netop denne foto-strategi sikrede Riccardo mange af hans smukke og meget ærlige motiver, der på alle måder distancerer sig fra de opstillede situationer og attraktioner, landets regering primært ønsker, at deres turister får med sig hjem til deling med omverdenen.
På festpladsen den eftermiddag tog Riccardo billedet ‘Pigerne I Militær Bussen’; et motiv der netop fangede hans interesse, fordi de unge piger i bussen ikke var optagede af selve festlighederne på pladsen, men derimod af de turister, der stod og ivrigt tog billeder af sceneriet.


MANDEN I METROEN

Et bestemt billede fra Nordkorea har fået en helt særlig betydning for Riccardo, og er dags dato et af de billeder, han er mest stolt af at have taget.
Billedet forestiller en arbejdsmand siddende i en gammel, slidt metro med et sørgmodigt udtryk i ansigtet. Han sidder lige over for Riccardo i metroen, men kigger ikke på ham, da billedet bliver taget.
Lyset på billedet er meget dæmpet, fordi metroen kører langt under jorden. Alt omkring den ældre mand er mørkt, men lyset rammer ham lige præcis således, at hans ansigt belyses og fremhæver ansigtstrækkene.
I baggrunden passerer en modkørende metro, i det sekund Riccardo tager billedet, og en silhuet kan lige anes gennem vinduet ved siden af manden.

“I think it is one of the best photos I have ever taken”

Billedet bliver for Riccardo nærmest en bekræftelse på den vestlige verdens forestilling om livet i Nordkorea, og det er nok også det mest ‘uventede’ billede, han fik lov at tage – og beholde - på hele rejsen. Derfor undrede det også Riccardo, hvorfor deres lokale rejse-guide ikke lavede indsigelser, og bad ham slette billedet igen, i det han faktisk så Riccardo tage billedet.

Andre gange, når Riccardo blev opdaget i at tage billeder af det ‘virkelige’ Nordkorea, blev han bedt om at slette billederne med det samme, så hvorfor deres guide lod ham tage og beholde billedet af den sørgmodige mand, er noget af en gåde.
Og uanset svaret på gåden er Riccardo meget taknemmelig for at have fået dette billede med sig hjem, sammen med minder og indtryk fra en helt utrolig rejse med Above Borders til et af verdens mest isolerede samfund.

“After visiting North Korea, the line between what is good and what is bad becomes a bit more blurred. The countryside is prohibited to most of the tourists visiting the country. If walking in Pyongyang gives the impression of being a spectator in a fictional world, the countryside conveys the feeling of exploring the same world without any filters.

None of the impressions is true, none of them fully reflects the country from the right perspective. The collision of urban and rural is not supposed to give the answers a foreigner might want, but allows to raise more accurate questions. It blurs the lines in between the western and local propaganda, adding new shades to light and shadow.”

Et udvalg af Riccardos stemningsfyldte og tankevækkende billeder finder du hos Framing People, både online og i vores butik på Jægersborggade 47, 2200 København N.
Hvert eneste af Riccardos billeder fortæller en historie om virkelige mennesker fra den store, virkelige verden, og vi har glædet os utrolig meget til at dele både billederne og deres historie med jer.