Indkøbskurv
En drøm om at forene mennesker. Mød Jonas Bang Andersen.

10. juli 2021

En drøm om at forene mennesker. Mød Jonas Bang Andersen.

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Jonas Bang Andersen skulle stifte sit eget rejsebureau og bruge meget af sit liv på at rejse rundt i nogle af verdens mest isolerede lande.
Som barn og ung havde han aldrig været ude og rejse uden for Europa, og han havde heller ikke oplevet et stort behov for at rejse ud og opleve verdenen. En stabil karriere var begyndt at forme sig inden for bankverdenen, men så tog livet pludselig en drejning, og nærmest ved et tilfælde endte Jonas på et udvekslingsophold i Sydkorea. Her så verden med ét helt anderledes ud, og Jonas kunne mærke, at han skulle noget helt andet med sit liv. Med et nyt perspektiv på livet, og med en mission om at åbne den virkelige verden for flere mennesker, begyndte Jonas at arbejde hen mod det, der i dag er blevet til rejsebureauet Above Borders.

VERDEN ER STØRRE, END MAN TROR

For bare 6 år siden så tilværelsen meget anderledes ud for Jonas Bang Andersen, end den gør i dag.
På daværende tidspunkt havde Jonas læst en finansbachelor på CPH-Business og arbejdede i en bank, og livet så ud til at have retning mod en karriere inden for bankverdenen med en drøm om selv en dag at blive bankdirektør. Rejselyst og udlængsel var ikke noget, Jonas mærkede meget til i sin hverdag med arbejde, parforhold og fuldt fokus på studiet og de gode karakterer.Det var heller ikke noget, han havde mærket meget til tidligere gennem sin opvækst, hvor han, med undtagelse af en uge på et baderesort i Egypten, aldrig havde rejst uden for Europas grænser.
I 2015 ændrede dette sig dog, for nu mærkede Jonas for første gang en lyst til at rejse langt væk fra Danmark og hverdagslivet. Denne pludselige trang resulterede i, at han, en uge før ansøgningsfristens udløb, valgte at søge om udveksling på sit studie. Valget stod mellem USA eller Sydkorea, og medens de fleste gerne ville til USA, valgte Jonas Sydkorea. Simpelthen fordi, det var længere væk.

Uden de helt store mentale forberedelser på, hvad der ventede i Sydkorea, ankom Jonas til universitetet i Seoul sammen med mere end 500 andre udvekslingsstuderende. På universitetet havde intet mindre end 35.000 studerende dagligt deres gang, og med ét åbnede en helt ny verden og virkelighed sig for den dengang 22-årige Fynbo.

“Dér gik det pludselig op for mig: Verden er bare kæmpestor. Jeg havde nok været en lidt for naiv 22-årig, der levede i ‘min verden er bare hele verden’- mentaliteten. ”

Mødet med så mange nye mennesker og kulturer gav et nyt perspektiv på tilværelsen for Jonas, og hver dag var fyldt med nye indtryk og oplevelser, der snart skulle være med til at forme grundlaget for en helt ny karrierevej.

“Jeg havde ét mål: Jeg skulle bare ud at opleve. Alt var bare fedt!”

På udvekslingsopholdet blev der ofte arrangeret sociale begivenheder og udflugter, og Jonas tilmeldte sig bl.a. en rejse til Nordkorea med en gruppe af de andre udvekslingsstuderende.
Hans viden om Nordkorea begrænsede sig dengang til mediernes fremstilling af atomvåben, militæret og Kim Jong-un. Måske netop derfor blev hans første oplevelse i Nordkorea så skelsættende for, at Jonas i dag har som mission at være med til at åbne de mest isolerede dele af verdenen og at være med til at vise, at et land som Nordkorea rummer så meget mere, end hvad vi lige går og tror.


MÅ JEG FÅ DIT JOB?

Da Jonas, og resten af hans rejsegruppe, sad i toget på vej tilbage til Sydkorea efter at have besøgt Nordkorea for første gang, kunne Jonas mærke, at mødet med Nordkorea og landets befolkning havde sat nogle helt nye tanker i gang hos ham. Han sad med en følelse af, at Nordkorea var et land, han bare måtte tilbage til igen. Han sad også allerede med en lyst til at tage andre med dertil for at give dem den samme livsændrende oplevelse, som den han selv lige havde haft i det tankevækkende, isolerede land.

“På vej hjem i toget fra Nordkorea kunne jeg bare mærke, at det her skulle jeg igen. Jeg spurgte vores rejseleder, om jeg ikke kunne få hendes job”

Gruppens rejseleder foreslog Jonas selv at tage kontakt til det rejsebureau i Hong Kong, som havde arrangeret den tur, de lige havde været på for at lave et samarbejde med dem. Hvis Jonas selv kunne samle en gruppe fra Danmark, kunne han få sin egen tur betalt ved at være gruppens rejseguide.
Allerede et år efter i 2016 lykkedes det Jonas at komme afsted som rejseleder med en gruppe fra Danmark, og halvandet år senere i april 2018 tog Jonas afsted til Nordkorea endnu en gang. På denne tur fik Jonas etableret kontakt til en lokal Nordkoreaner, der fremadrettet kunne hjælpe med visum og rejsetilladelser, hvilket ellers er umuligt at få uden en personlig kontakt i Nordkorea.
Dermed var fundamentet lagt for at kunne starte et rejsebureau, og Above Borders blev nu helt officielt lanceret med en mission om at åbne den virkelige verden via samtaler, relationer og det ægte møde mellem mennesker.

“Når man krydser grænsen til Nordkorea, forsvinder nettet, og fra da af begynder folk virkelig at tale med hinanden


ET REJSEBUREAU MED GENNEMSIGTIGHED OG ET STØRRE MÅL

Det er så godt som umuligt at begynde at tælle hvor mange rejsebureauer, der findes rundt omkring i verdenen. Begynder man derimod at kigge efter små niche bureauer, der har specialiseret sig i færre, og mere uudforskede destinationer, som f.eks. Nordkorea og Turkmenistan, falder udvalget af rejsebureauer til gengæld hurtigt. Blandt de tilbageværende udbud af rejser arbejder Jonas målrettet for, at Above Borders altid skiller sig ud på en række vigtige parametre.

For Jonas er fuld gennemsigtighed meget vigtig i forhold til, hvad en rejse med Above Borders inkluderer. Det er vigtigt for ham at have respekt for de rejsendes kostbare tid og økonomi.

”Når folk vælger at bruge en uge eller to af deres dyrebare ferie sammen med os, og også vælger at bruge mange penge på at rejse til et isoleret land som Nordkorea, er det vigtigt, at de ved præcis, hvilken værdi de får for deres penge. De skal ikke bekymre sig, om der pludselig kommer en merpris for enkelte udflugter eller oplevelser.”

Den pris, man finder på hjemmesiden, inkluderer altså alt det, der står beskrevet i rejseoversigten, og som rejsende kan man derfor være helt tryg ved, hvad en rejse med Above Borders vil komme til at koste.
Jonas oplever, at denne gennemsigtighed er en væsentlig faktor i, at Above Borders har mange tilbagevendende kunder, og at mange nye kunder samtidig vælger Above Borders på baggrund af en personlig anbefaling. Det i sig selv er et stort succeskriterie for Jonas, der har en klar målsætning om at gøre Above Borders til det rejseselskab i Europa, der har størst indflydelse på folks rejseoplevelser.

Det stærkeste kort, Above Borders har på hånden, er, ifølge Jonas, de lokale relationer, han har brugt lang tid på at opbygge. Above Borders har allieret sig med lokale guider, der kender landet og kan finde ud af at fremvise det på den mest autentiske måde. På rejserne til Nordkorea, vil man derfor møde ’ægte’ nordkoreanere i deres daglige liv og hverdag, og ikke ’bare’ en turguide, der på papiret er specialist i landets historie og kolde facts.

”Above Borders faciliterer samtaler mellem vores rejsende og ægte Nordkoreanere. Det kan være en skolelærer, en fisker eller en soldat ved grænsen, der fortæller sin egen historie og tager vores rejsende med ud at opleve specielle ting.”

Jonas tror på, at det er i dette møde, Above Borders kan være med til at skabe en større forståelse mellem mennesker fra alle verdens hjørner og afkroge. Når han drømmer om, hvor Above Borders befinder sig om 10 år, handler det for ham ikke om at blive størst på hverken omsætning eller destinationer, men derimod om at gøre en endnu større forskel og at skabe flere initiativer, der bringer mennesker sammen i dialog.

”Vi skal ikke nødvendigvis være størst målt på omsætning eller antal destinationer, men på vores indflydelse på menneskers forståelse af verden. Både for dem, der rejser med os, og for alle de mennesker, vi møder i de lokalsamfund, vi rejser til”

DEN HELT RIGTIGE FOTOGRAF

Jonas havde helt fra begyndelsen en klar vision om, at Above Borders ikke skulle anvende såkaldte ’stock-photos’ til at promovere rejser på deres hjemmeside. ’Stock-photos’ er billeder, der er taget af fotografer uden relation til det pågældende projekt, og som kan købes og bruges frit af f.eks. rejsebureauer. Derfor vil man også kunne opleve, at de samme billeder går igen hos flere forskellige bureauer, og at billederne oftest ikke er taget præcis der, hvor rejsen faktisk går til. Dette har Jonas en klar aversion imod, og han sætter en stor ære i, at alle de billeder, der findes på Above Borders hjemmeside, er taget af Above Borders egen fotograf eller af medrejsende, og at de viser dig en-til-en, hvad du vil komme til at opleve.

Derfor var det også helt afgørende for Jonas at finde den rigtige fotograf at samarbejde med. En fotograf der kunne formå at affotografere det virkelige, smukke og ærlige liv, og som gennem sine billeder kunne bidrage til at skabe relationer og bygge broer.

”Der bor 25 mio. mennesker i Nordkorea, og jeg har tit undret mig over, hvorfor vi ikke kender til, eller hører om, deres historier. Så det var helt klart det, jeg gerne ville portrættere med de billeder, der blev taget på vores ture”.

Jonas har set mange billeder, taget af mange forskellige fotografer, fra Nordkorea. Mange flotte og farverige billeder, som dog alle har ramt et mere opstillet og iscenesat udtryk, end det Jonas gik efter.
Han var derfor fortsat på jagt efter den helt rigtige fotograf og æstetik, og ved en ren tilfældighed skulle det vise sig, at det perfekte match var en medstuderende fra CBS, hvor Jonas havde valgt at fortsætte sin uddannelse med en kandidat i E-business, samtidig med at han startede Above Borders.
Jonas kendte godt til sin Italienske klassekammerat Riccardo Lana, men han havde ingen ide om, at Riccardo ved siden af studiet også tog billeder i særklasse.
En fælles ven bragte Jonas og Riccardo sammen til en snak om rejser over en øl, og da Riccardo viste Jonas sine billeder, så Jonas med det samme et kæmpe potentiale i et samarbejde mellem Riccardo og Above Borders.

”Jeg var helt paf over slet ikke at have vidst, at Riccardo, som jeg jo gik i klasse med, tog så fantastiske billeder. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor han ikke bare levede af det. Jeg spurgte Riccardo, om han ville kunne tage lige så smukke billeder i Nordkorea, og han var frisk på at gøre et forsøg.”

Jonas sørgede for at arrangere den helt rigtige tur til Nordkorea, hvor Riccardo både ville få mulighed for at tage billeder i hovedstaden Pyongyang og på en cykeltur ud på landet, hvor ingen turister før havde været.
Riccardo vidste på forhånd, at der ville være steder, hvor det ikke ville være lovligt at fotografere, men han tog udfordringen op og imponerede gang på gang Jonas med de motiver og portrætter, han fangede på sine billeder. Jonas stod med en forundring over, hvordan de begge havde været på de nøjagtigt samme steder, men alligevel havde set så forskellige ting.

”Der er så mange af motiverne, jeg slet ikke kan huske at have set, som Riccardo bare spottede og formåede at forevige på sine billeder.”

Én særlig oplevelse, fra deres cykeltur rundt i det nordkoreanske landskab, står særlig klar blandt Jonas’ minder:
En eftermiddag cyklede de igennem en lille landsby, hvor indbyggerne kom løbende ud for at se turister for første gang i deres liv. Stemningen, landskabet og menneskene gjorde oplevelsen helt unik for både Riccardo og Jonas, men desværre var det et af de steder, de på forhånd havde fået forbud mod at tage billeder.

”Riccardo cykler ved siden af mig, helt nedslået over forbuddet, og siger, medens han peger rundt: Jonas, jeg kunne have vundet en pris for det der billede, og det der billede, og det der billede.”

Turen til Nordkorea bekræftede Jonas i, at samarbejdet med Riccardo var, sagt med Jonas’ egne ord, helt genialt! Ud over at tage utrolige billeder formåede Riccardo også at skabe en dialog og opbygge relationer til alle dem, han fotograferede. Det var for Jonas en uvurderlig egenskab, der var lige i den ånd, han ønskede, Above Borders skulle møde verdenen på deres rejser.

“Riccardo er Above Borders fotograf, og han kommer til at tage alle billeder for Above Borders, så længe han overhovedet har lyst.”


AT VÆLGE DE RIGTIGE DESTINATIONER

Above Borders har specialiseret sig i at udbyde rejser til destinationer, hvor man ikke ’bare lige’ selv kan arrangere en tur. Lande, eller områder, hvor Above Borders personlige relationer med lokalbefolkningen er afgørende for mulighederne og kvaliteten af de oplevelser, du som rejsende kan få, og hvor en tilsvarende tur ikke kan findes hos et andet rejsebureau.

Men hvordan nye destinationer helt specifikt udvælges handler ofte om små tilfældigheder, der peger Jonas i den rigtige retning.
Et godt eksempel på dette er Turkmenistan, et land i Centralasien, som Above Borders også udbyder rejser til. Et land som Jonas aldrig havde hørt om, før en ven anbefalede ham at se et afsnit af Netflix serien ’Dark Tourism’, der netop omhandlede Turkmenistan.
Efter at have set afsnittet begyndte Jonas øjeblikkeligt at researche på landet, og med stor fascination kunne han hurtigt konstatere, at Turkmenistan levede op til alle Above Borders kriterier:

”Det er et for mange ukendt land. Det er svært at komme derind, og det er et samfund med mange politiske komplikationer, som gør det endnu mere spændende at udforske. Samtidig er der mange vilde oplevelser at få.”

I Turkmenistan kan man sove ved ’Porten til Helvede’ eller løbe på den 8km lange trappe ’Stairs of Health’. Hovedstaden Asjkhabad er kendt som verdens hvideste by og består af intet mindre end 4,3 mio. kvadratmeter marmor.
Det tog Jonas seks måneder at skabe kontakt og få lov til at rejse ind i Turkmenistan, men ventetiden var det hele værd. Above Borders tilbyder i dag flere forskellige ture til Turkmenistan med helt unikke oplevelser sammen med lokalbefolkningen.


CORONA KRÆVER NYTÆNKNING

Som stifter og ejer af et nyt og vækstende rejsebureau var en verdensomspændende pandemi nok det sidste, man havde forventet at skulle tage højde for.

Jonas havde med Above Borders ramt et ”hul” i rejsemarkedet, og interessen for de unikke rejseoplevelser voksede hurtigt. Allerede i april 2020 var der udsigt til, at Above Borders ville få en omsætning, der ville overgå hele 2019 tilsammen. Men da Corona-pandemien ramte og medførte aflysninger af alle ture hos Above Borders i 2020, blev Jonas tvunget til at tænke nyt og kreativt for at sikre overlevelsen af sit hjertebarn.

Selvom det både var en frustrerende og hård tid for Jonas, valgte han at tage kampen op og finde nye veje for Above Borders. Det resulterede i, at Færøerne i 2020 kom på destinationslisten. For selvom det, i modsætning til de andre destinationer, er relativt let selv at rejse til Færøerne, så er det ikke let at genskabe den tur, som Jonas også her har opbygget gennem mange måneders research og personlige relationer.

”Det var vigtigt for os at beholde alle vores rejse-værdier og ikke vælge et sted, ‘bare fordi’ det var tilgængeligt. Vi brugte 3 måneder på at researche og komme i kontakt med folk, der havde personlige relationer til Færøerne, og Riccardo og jeg tog derefter på en 13-dages researchtur, hvor vi havde ét formål: at tale med så mange lokale som muligt og at tage vores egne billeder af det.”

Jonas og Riccardos målrettede arbejde gjorde, at Above Borders kunne tilbyde en 5-dages tur til Færøerne, man som turist ikke selv ville kunne arrangere. En Corona-pandemi blev med ét brugt til at innovere og bringe de samme rejseværdier og målsætninger med til destinationer inden for Danmarks egne grænser.

I et år hvor så meget har været uden for vores egen kontrolsfære, kan det være svært at planlægge og drømme om nye målsætninger. Men Jonas har hverken mistet håbet eller troen på, hvad Above Borders kan udvikle sig til, og med en verden der langsomt åbner sig igen, står Jonas og Above Borders endnu engang klar med uforglemmelige rejseoplevelser til nogle af verdens mest isolerede lande.

”Midt i en Corona-pandemi kan det være svært at forestille sig alle de ting, man gerne vil opnå, men jeg tror selvfølgelig stadig på, at alt er muligt, og at vi med Above Borders kan sikre en helt uforglemmelig oplevelse, for alle der rejser med os.”

Har du fået rejsefeber om mod på nye eventyr, og vil du vide mere om Above Borders, kan du finde information og læse detaljerede rejsebeskrivelser HER.

Du kan også læse endnu mere om Riccardo Lana og hans oplevelser fra Nordkorea HER. Riccardo fortæller i et interview detaljeret om udvalgte billeder, og han giver et helt særligt indblik i sit arbejde som fotograf.

Riccardos fantastiske billeder kan købes hos Framing People, og du kan altid finde billederne under ’SALG’ på vores Instagram: Framingpeople, eller kigge forbi butikken på Jægersborggade 47, 2200 København N.