Indkøbskurv

13. marts 2021

Ida og Mads

Eventyret om en billedvæg, der udviklede sig til en Dansk-Japansk designvirksomhed.

Mød Ida Holm og Mads Taiki, der står bag webshoppen HolmTaiki.com samt de to design-brands Taishō og Seramikku, der sælger originale plakater og håndplukket japansk keramik.

Forrige år vandt Ida og Mads TV2-programmet Nybyggerne, og sejren sikrede dem det hus, de i 7 uger havde arbejdet på i døgndrift. Nogle gange går tingene op i en højere enhed, og Nybygger-eventyret blev for Ida og Mads det helt afgørende skub mod deres drøm ­- at starte deres egen designvirksomhed.

På en kold januar dag i 2019, mødte danskerne for første gang det jyske par, Ida og Mads, da 5. sæson af Nybyggerne for første gang løb over skærmen. Ida og Mads var på daværende tidspunkt bosat i København og havde netop færdiggjort deres uddannelser. Parrets tilmelding til Nybyggerne var sket lidt i sjov, og uden overvejelser om, at de pludselig ville få et opkald med beskeden om, at de var blevet udvalgt som et af de fire par, der skulle konkurrere om et hus i Randers. Helt frem til optagelserne skulle starte, havde Ida og Mads mange overvejelser om deres medvirken. Parret havde umiddelbart ikke en drøm om at komme på TV, og samtidig var de bekymrede for deres byggetekniske kunnen. Men Ida og Mads så også en mulighed for et fantastisk eventyr sammen, og valgte at gribe den store chance, som Nybyggerne var.

Ida og Mads vandt hurtigt en plads i danskernes hjerte gennem deres rummelighed og kærlighed til hinanden, og deres smukke stil med inspiration fra både Japansk- og Skandinavisk-design.
Da Ida og Mads skulle indrette køkken (afsnit 5) og spisestue (afsnit 7), var det Idas egne værker, der prydede væggene. Som resultat deraf oplevede parret pludselig at få mange henvendelser fra Nybyggernes seere - de var nemlig interesserede i at købe plakater med Idas originalmotiver så som ”Sulten Geisha” og ”Tanker”. Den store, positive opmærksomhed gav Ida og Mads det sidste skub til at åbne deres egen webshop, HolmTaiki.com, hvor de lancerede deres 2 designbrands: Plakatuniverset Taishō, med dansk-japansk inspirerede plakater, og keramikuniverset Seramikku, med nøje udvalgt japansk keramik.

”Det var helt fantastisk at opleve, at der opstod en efterspørgsel på vores plakater. Det var helt klart med til at give os blod på tanden til at starte den virksomhed, vi så længe havde drømt om” – Ida Holm.

Og timingen kunne heller ikke have været bedre for det unge par. De endte med at vinde deres drømmehus i Randers og havde ikke andre arbejdsmæssige forpligtelser, så derfor gav det mening at kombinere ’nyt hjem’ med ’ny business’, og starte et helt nyt kapitel med en fælles livsfilosofi.

ET FLYDENDE ARBEJDSLIV

I dag er det godt halvandet år siden Taishō blev lanceret, og efterspørgslen på de smukke plakater er fortsat voksende. Der er meget at se til, men Ida og Mads er heldigvis den bedste kombination både privat og arbejdsmæssigt, og opgaverne fordeles helt naturligt mellem dem.

”Vores største force er, at vi er så forskellige som vi er. Jeg er struktureret tænkende med baggrund i virksomhedsøkonomi, og Ida har den kreative, krøllede hjerne. Vi er aldrig i tvivl om, hvem der skal tage sig af hvilke opgaver, og det gør det meget nemt at arbejde sammen” – Mads Taiki.

”Bare jeg kigger på to tal, så mister jeg al kreativitet. Det at Mads tager sig af alt det økonomiske og administrative omkring virksomheden gør, at jeg kan blive ved med at være kreativ og udvikle vores produkter” – Ida Holm.

En arbejdsdag for Ida og Mads er meget omskiftelig. De værdsætter en flydende overgang mellem arbejde og fritid, hvor de kan arbejde, når de har lyst, og opgaverne er der, men samtidig også vælge at holde fri hvis inspirationen mangler. Det er en vigtig del af deres arbejdsfilosofi ikke at forcere noget, for deres virksomhed skal leve på ægte kreativitet og kærlighed til hver eneste plakat og hvert stykke keramik.

”Hvis jeg har ideen, så arbejder jeg, og hvis jeg ikke har, så holder jeg fri. Fordi vi elsker det, vi arbejder med, føles det også helt naturligt at have et fleksibelt flow mellem arbejde og fritid” – Ida Holm

Og heldigvis er der mange ideer. Nye plakatserier, udvidelser til de allerede eksisterende serier og mål om at udvide forretningen til andre lande. Der er mange visioner, men for Ida og Mads er det vigtigste, at det skal give mening for dem begge to hele vejen igennem.

ET ANALOG MORGENBORD

En af de allerede velkendte plakatserier fra Taishō er ”Morgenborde”. Her finder man plakaterne ’Søndagsmorgenbord’, ’Mandagsmorgenbord’, ’Tømmermandsmorgenbord’, og som den nyeste tilføjelse ’Morgenbord Hos Grød’, der faktisk opstod ved en ren tilfældighed.

Restaurant GRØD havde taget det klassiske Instagram-mad-billede, hvor man oppefra ser deres morgenmenu. Dette billede var meget lig æstetikken i Idas allerede eksisterende plakatserie ’Morgenborde’.
GRØD lavede et opslag med ønsket om deres helt egen plakat malet af Ida og taggede derfor @taisho.dk i opslaget. Ida og Mads greb ideen med det samme, og kort tid efter kunne plakaten med havregrød, chiagrød, risengrød, kaffe og lemonade findes blandt de øvrige morgenbords-plakater.


”Morgenbord Hos Grød” er malet med akryl på canvas og herefter affotograferet til en plakat. Netop det analog udtryk oplever Ida en stigende efterspørgsel på, og plakatere får med denne teknik også en helt særlig æstetik.
Hvis du går og drømmer om din helt egen ’Morgenbord Hos Grød’ – plakat, kan du bestille den hos Taishō lige . Og vil du have inspiration til den perfekte indramning, får du nu Idas bedste råd til en ramme, der fremhæver dit morgenbord på bedste vis.

GODE RÅD TIL EN RAMME, DER IKKE ’BARE’ INDRAMMER.

Når Ida skal vælge en billederamme til sine plakater, arbejder hun med farvekontraster, og ud fra devisen om at en billederamme ikke bare skal indramme, men derimod være en aktiv medspiller til at fremhæve plakaten på bedste vis.

”Jeg kigger efter en farve i billedet, som ikke er for dominerende i hovedmotivet. Ved at vælge den farve til min ramme, bliver den en subtil reference til et element i billedet, i stedet for blot at gå i et baggrunden” – Ida Holm

IDA’S RAMME-GUIDE TIL ’MORGENBORD HOS GRØD’.

1) På ’Morgenbord Hos Grød’ – plakaten er baggrunden malet i beige nuancer. Undlad derfor disse farver, da det vil få rammen til at gå i et med plakaten.

2) På ’Morgenbord Hos Grød’ – plakaten ses både en lyserød smoothie og en lyseblå lemonade. Disse to farver har en mindre dominerende rolle i motivet, og vil derfor fungere perfekt på din ramme. Du vil opnå farvekontraster og en rød tråd mellem ramme og plakat.

3) ’Morgenbord Hos Grød’ – plakaten kan vælges med eller uden ’Hvid kant med titel’. Vælger du plakaten uden kant, er motivet malet således, at du både kan hænge plakaten horisontalt og vandret. Det giver endnu flere muligheder for at bruge plakaten i en billedvæg.

4) Vælger du ’Morgenbord Hos Grød’ – plakaten med ’Hvid kant og titel’ behøver du ikke yderligere passepartout når du indrammer. Her er motivet allerede naturligt indrammet.

(Idas bud på en lyserød og en lyseblå ramme er lavet hos www.framingpeople.com, og her kan du selv uploade et billede af din plakat og designe din egen ramme i smukke kontrastfarver.)


REFLEKSIONER


For Ida og Mads kan det stadig føles uvirkeligt, hvordan deres liv udviklede sig med lynets hast på utrolig kort tid. De er taknemmelige for at kunne lave det, de brænder allermest for, og de arbejder hårdt for hele tiden at udvikle Taishō og Seramikku. Ida og Mads værner meget om deres brands identitet, og derfor udvikler de altid på en autentisk og tro måde, så alle produkterne passer til deres livsfilosofi – en filosofi, der inkluderer både danske og japanske værdier.


Men selvom man elsker sit arbejde, og arbejdet dermed kan føles som en naturlig forlængelse af en selv, kan det være vigtigt at stoppe og reflektere over rejsen. Som selvstændig er der ikke nogen, der kommer og giver en et skulderklap, når en opgave er løst – det har man kun sig selv og hinanden til.

Hvis I kunne gå tilbage i tiden til før Nybyggerne startede, og give hinanden et godt råd, med den viden I har nu - hvad skulle det så være?

”Jeg ville sige, at det er okay at holde fri en gang imellem, og at gøre det med god samvittighed. Vi knoklede derudaf i starten, uden pauser, fordi vi hele tiden følte, at vi skulle nå det hele. Nu ved vi, at det kan man ikke blive ved med, og at det er vigtigt at holde fri for at bevare lysten og inspirationen” – Ida Holm

”Måske er det lidt en kliché, men jeg ville minde os om at stoppe op og nyde alle de små sejre undervejs. Hvis det hele tiden bare bliver næste mål og næste mål, så brænder man ud til sidst, og vi skal være bedre til at stoppe op anerkende hinanden, og være stolte af alle de små ting, vi har opnået” - Mads Taiki.